RESEPI:Nasi Dagang

beranya masih berbiji y'oll

gulai ikan tongkol

sambal nyor

gulai udang penambah rasa


Cara-cara mengukus nasi dagang
(will be updated)

Gulai Ikan Tongkol
ikan tongkol dipotong dan direbus bersama-sama asam keping, garam dan gula melaka. rebus sehingga ikan masak..

bahan-bahan yang dikisar;
-lengkuas,bawang merah,cili kering,rempah kari (sedikit shj)

sediakan periuk, masukkan bahan-bahan yang dikisar.. menggelegak terus kecilkan api masukkan santan.. jgn lupa kacau ye puan-puan.. dah sebati.. masukkan garam dan gula sesuka hati... lepas tu angkat ikan yang diterus dan terus campakkan dalam periuk berkenaan ye..

Gulai Udang
Sediakan periuk.. ambik kuah ikan tadi masuk dalam periuk dan campak la udang dalam tu.. selesai.. hhuhuu.. boleh jugak kalau nak masukkan telur rebus jugak.. tp tmbah kolestrol

Sambal Nyor
-kelapa muda yang dimesin terus masukkan kuali.. goreng dengan air kecik.. kacau sehingga warna nak coklat-coklat sikit
-kisar serai, bawang merah, halia sikit
campur sekali bahan kisar ke dalam kelapa berkenaan.. dan jangan lupa ikan yang direbus td.. hancur kan dan camparkan together-gether.....
ala-ala sambal nasi kerabu la



Comments